Helle on jatkunut, ja satanut on viimeksi varmaan kolme viikkoa sitten.
 Metsäpaloista tuovat savun tännekin, ja töihin ajaessamme
järven pinta oli savun sumentama. Saimme hemmaan appiukon remonttiavuksi,
 ja jo alkoi tapahtua.
 Nyt on tutkittu talo läpikotaisin, hirsitöitä joudutaan tekemään, ja
konsulttia etsimään avuksi. Kattoremontti saa odottaa,
sillä hirsityöt on rakennusinssin mukaan parasta tehdä ensin.
Alin hirsi ulko-oven vieressä on ihan tohjona,
miehet kaivoivat kaiken huonon pois,
ja iskivät kiilalla poikittaisia palkkeja sitä tukemaan, toivottavasti kestää.
Ulkoverhousta on purettu ja suojattu pian mitä suurella
 todennäköisyydellä  alkavilta sateilta. 151602.jpg

Tässä kuva sisäänkäynnin vierestä.
Hurjan näköistä hirttä, tämä on onneksi pahin paikka,
katolta on tikkaitten kautta roiskunut vesi tälle seinälle,
ja se lienee pehmittänyt hirret, joihin sitten ötökät eli kännät
(opin uuden turkuulaissanan) on syönyt kolojaan.
No sadan vuoden aikana olisi ihme, jos mitään ei ois tapahtunut.

Olohuone valostui kummasti kun otimme sitä peittävän
 ruskean haltex (tms.) -levyn pois,
alta löytyi vaaleanharmaa helmipontti,
jossa riittää urakkaa kun nypimme siitä naulat ja levyn palat vielä pois.
 Ihanaa että nyt mullekin on jotain hommaa mitä osaan ite
 ja ominpäin tehdä. (kuvaa siitä luvassa myöhemmin)
 Appiukko varoitteli levyn mukana ropisevasta alapohjan eristeestä,
ja eristyksen huonontumisesta, mutta tällä erää estetiikka ajoi käytännön ohi.
 Yritämme muistaa olla hyppimättä esim. narua yläkerrassa,
 niin pysyy alakerta puhtaana;)

Levyn alta löytyi maan ja purun lisäksi yllätyskin.
 Pönttöuunin vieressä katossa on ollut  luukku,
siitä on ennen varmaan kuljettu ullakolle.
 Se täytyy säilyttää, ainakin koristeena jos ei muuten.
Seinääkin miehet rapsuttivat, tapettikerroksia on muutamia,
ja jossain vaiheessa otamme hirsipinnan esille.
Koko sisätilaan sitä ei oteta, tulee liian tummaa ja synkkää,
mutta yksityiskohtana se on hauska. siis sitten joskus!
151613.jpg

151616.jpg

Kuvassa alimmainen tapettikerros, tummaa on ollut, kolosta näkyy hirsipinta. Luulen että päädymme hieman valoisampaan ratkaisuun;) Tämä seinä siis olohuoneen perällä, toisella puolella nenän puuteroimishuone. Olimme alunperin olleet siinä luulossa, että tämä seinä olisi lautaa, ja olisimme sen näpprästi purkaneet, ja laajentaneet wc:tä..no emme sitä nyt sitten tee, kun hirttä ei voi purkaa, joten täytnee pysytellä hoikassa kunnossa, että mahtuu jatkossakin käyttämään tuota vesiklosettia.

Soittelimme ja kyselimme museovirastoon, josko voisimme sieltä hakea apurahaa, ja he antoivat lähtöluvan.  Tietää taas kovasti paperihommia, mutta samalla tämä remontti aikataulu selkenee itselle, joten hyvää se tekee. Ja jos sieltä jotakin avustusta vielä saamme, niin kaikkihan on kotiinpäin. Alue jolla asumme on jossainmäärin kulttuurihistoriallisesti arvokas. Naapurustossa on aikaansa viettänyt Edelfeltit ja Sibeliuskin Norrlinin huvilassa. Harmi että se kaunis rakennus on purettu pois. Kunnassa on vallinnut aikamoinen purkuvimma, sääli.

151605.jpg

Löytyi tapettien välistäkin yllätys, no ei käteistä sentään, vaikka sekin ois ollut tosi kiva ylläri. Kuvassa Ramilla listaa, joka on ollut jalka- tai kattolistaa, ei tarvitse ihmetellä sitten siinä vaiheessa, että millaisethan laittaisi kun mallit on valmiina.

Lätkin nyt kuvia tänne tekstin lomaan, ja yritän opetella laittamaan sen niin että kuva suurenee painamalla, mutta en nyt muista enää miten se tehtiin, eli Jukka jos voisit laittaa ohjeen vaikka kirjallisesti, jos satut lukemaan tätä:)tänks pliis!

151611.jpg

Tämä yllätys ei niin kovin riemastuttanut löytyessään, joku on varmaankin kultaisella 60 -luvulla nykässy seinään sitä rautateiltäkin tuttua tavaraa kreosiittia vai mitähän se nyt oli,,,sokkeli on myös tehty oikein kätevästi, että valuisi nyt kaikki mahdollinen vesi sinne hirsipinnalle, nyt täytyy sanoa että vähän hirvittää! Kuvassa näkyvät vaatekappaleet ei ole sitten minun, jotka tursuaa seinän raosta, vaan ihan sinne tungettuja lumppuja eristeeksi! Jos jonkinmoista villasukkaa löytyy.

151602.jpg

Sokkeli on tehty sitten ihan väärin, voi veljet. Jos joku haluais tulla ison nosturinsa kanssa edulliseti nostamaan taloa ja joku taitava hirsimies nopsaan vaihtaisi uudet tilalle, niin olisin oikein tyytyväinen- tähänkin projektiin otetaan jo ennakkoilmottautumisia vastaan...Ei vaan Rami aikoo kuulemma ehdä hirsihommat itse, jos osaa tehdä kirjahyllyn, niin täytyy sitä osata hirsityötkin menttaliteetillä:) Otamme konsultointia, siis.

151617.jpg
No siinä on sitten niitä hirsipaikkoja.

Syyskuun alussa on piharakennuksen maalaustalkoot, niihinkin voi maalaushimoiset ilmoittautua mukaan;) Se pitäisi hoitua viikonlopussa, rakennus on niin vanha että maalien rapsutusta on vain ihan vähän, sitten punamullalla maalaamaan ja valkoisella ikkunapuitteet. Luulen että selviämme siitä kahdestaan, minä toisella puolella taloa ja Rami toisella, tai siinä käy kuitenkin niin että Rami kulkee sentin päässä katsomassa, että olen maalannut tarkasti ja oikein millilleen...Otamme konsultoinnit siihenkin, niin tulee hyvä;)

Puolikuuta on enää valitusoikeutta tieasiastamme, peukut pystyyn että naapurusto olisi jo sinut asian kanssa. Syksyllä tie siten etenisi, en tiedä joko valmiiksi asti, odotamme nyt rauhallisina päätöstä, osoitteenmuutoskortit tulee sitten myöhemmin.)