Toukokuu ja remontti on taittunut vauhdikkaasti. Olohuone on saanut kyytiä, sieltä on revitty tapetit, ja muut levyt pois hirsipinnalle asti. Alta paljastui tummaa hirttä, mikä sai selityksen, kun tapasimme (naapurimme) arkkitehdin kylpyhuoneen laajennusasian yhteydessä. Arkkitehdillä oli mukanaan 1905 vuoden kartta läpinäkyvälle paperille printattuna, ja alueen nykypäiväinen kartta, vertasimme karttoja toisiinsa, ja meille oli yllätys kun oma talomme näkyi kartassa. Tarkkaa rakennusvuottahan meillä ei edelleenkään ole tiedossa, mutta kartan ja arkkitehdin kertoman mukaan, talomme on vanhan Vääksyn vanhin talo, jossa on ollut asutusta koko ajan. Tältä pohjalta haemme talomme kaavalle sr merkintää, joka siis tarkoittaa suojeltu rakennus, ehkä tästä on apua myös jatkossa apurahojen haussa vanhaa korjatessa.

Niin innostuin selittämään tätä asiaa, vaikka pitikin kertoa tummentuneista hirsistä, olohuoneemme on ollut ennen savutupa/pirtti, ja siihen ympärille on rakennettu sitten muut talo. Arkkitehdin täti yli 100 -vuotias, nyttemmin edesmennyt  on kertonut alueen historiasta, ja tiesi kertoa että meidän talossamme on asuneet mäkitupalaiset. Siinä täsmennystä, jos on päässyt unohtumaan:)

Mäkitupalainen
(Wikipedia)
Mäkitupa tarkoittaa jonkin maatilan alueella olevaa vuokra-asumusta, pikku tupaa, johon yleensä ei kuulunut mainittavammin viljelypinta-alaa. Asukkaita kutsuttiin mäkitupalaisiksi. Järjestelmä oli käytössä 1700-luvun loppupuolelta lähtien 1900-luvun alkupuolelle. Mäkitupalaiset työskentelivät yleensä palkollisina ulkopuolisissa töissä, ja muodostivat huomattavan osan maaseudun työvoimareservistä.

Eilen revimme lattian levyt ja laudoituksen pois olohuoneesta, ja seuraavaksi olisi vuorossa alapohjan tyhjennys ja sitten jo kengitys. Laitan taas kuvia tulemaan, kun muistan ottaa kameran mukaan!

Ps. Vielä piti mainita, että vanhan Vääksyn keskusta on alkanut elää jälleen. Viime viikolla avajaisia vietti vanhan tavaran myyntiliike, kauniissa entisessä Päijännehotellissa, ja kesän aikana avautuu tupaleipomo aivan naapuriin. Perustaja on kuuleman mukaan voittanut useita leivän leipomis mestaruuksia, joten vesi kielellä jäämme odottamaan avajaisia.