740389.jpg

Tästä alkaa hirsien vaihtaminen eli kengittäminen. Ei toki sovi unohtaa lukuisia alkutöitä - olohuoneen tyhjennystä ja raivausta, lattian auki repimistä, alapohjan kaivamista sopivammaksi, pönttöuunin tuentaa muurauksella, ikkunoiden poisottamista karmeineen ja seinien tuentaa vaijereilla ja muilla vempaimilla jne. Mutta vihdoin asiaan:

740392.jpg
Pojat innostuivat hirren vaihdosta, ja kuvassa 3 hirttä jo vaihdettu. Joten noin puolet olohuoneesta oli hetken ilman ulkoseinää, onko tämä siis se tuulettuva rakenne;)

Kolmen hirren päivävauhtia mennään, kun kokemuksena hirsihommista vain mitä kirjoista on luettu ja viisailta kuultu ja vettä sataa tietysti taivaan täydeltä. Hitaasti ja varmasti siis.

Tässä kuvassa tulosta hirsien vaihtamista edeltäneistä työvaiheista, lukemattomia määriä jätesäkkejä,  vanhoja lahonneita hirsiä ja vähän muutakin rompetta. Sitä mukaa kun tavaraa pihaan kertyy, niin sitä yritetään viedä eteenpäin lajiteltuna kaatopaikalle. Kuormia kertyy, mutta  ihmetyttää silti, eli  kuinka kauan onkaan ennen kestänyt rakentaa talo, kerätä sammalet kuivumaan jolla talo on tilkitty ja tuoda hevosella maata, jota on kannettu yläkertaan lattian alle eristeeksi ja muuksi, ja kaikki se lumppu, jota on revitty paloiksi ja tungettu seinien rakosiin.Eipä silti, kaikki on käytetty mitä on ollut, ja hyviä eristysratkaisuja ovat olleet. Hieman vanhusta säästämme ja laitamme sijaan ihanaa kevyttä  pellavaa.
740396.jpg
tunkkia kehiin
740386.jpg
Tunkkausta aseena 12000 tonnin tunkki
740416.jpg
no , kestää se.

740414.jpg
Tapille reiän porausta

740488.jpg
Tapitus

740433.jpg
Taas tapille reikää

740434.jpg
Joo-o tuosta vielä vähän niin istuu paremmin;)

Talosta vielä sen verran, eli on ollut aiemmin pitkänurkkainen hirsimökki/savutupa. Ja jossan välissä ovat sitten napsaisseet nurkat pois. Varmaankin ulkoverhousta laitettaessa. Tämä vähän säikäytti alkuun,kun ne pitkät nurkathan sitä talokehää pystyssä pitelevät, mutta onneksi luottoinsinöörimme R. Oksanen  rauhalliseen tapaansa  lausui:
- Jos talo on pysynyt 100 vuotta pystyssä ilman pitkiä nurkkia, niin pysyy se jatkossakin.
ps. aiomme kyllä tukea rakenteita följareilla, niin samalla suoristuu seinätkin

740388.jpg
Vaaterissa on;) ainakin lattiavasa.


740427.jpg
Kekseliäät työasennot

740394.jpg
rivenauhaa hirren väliin

Tässä tämän hetken tulos kengityksessä, vielä on olohuone muutamaa hirttä vailla, mutta sokkelin tuentaa täytyy tehdä ensin. Sillä aikaa kun miehet on ahertaneet painavien hirsien kanssa. Keskityimme me naiset esteettistä silmää vaativan lukunurkkauksen putsaus hommiin:)
740437.jpg
Kuvassa hirsipinnalle jätettävän seinän putsaus sammaleesta, kävyistä ja lumpusta, ja oli joukossa vähän rivettäkin.

Picture this: syksyinen ilta, vettä vihmoo ja ulkona on kylmä. Sytytät jalkalampun ja istahdat vanhanmalliseen nojatuoliin. Pönttöuunissa rätisee iloisesti tuli ja sen kylki lämmittää mukavasti. Otat kirjan  ja asetut lukemaan.
Vielä on tosin matkaa siihen, seinän imurointi, pesu mäntysuovalla ja riveäminen. Lattia vasoineen olisi ihan mukava ja toki ne ulkoseinätkin tarpeellisia, tai pönttöuuni saa roihuta täpöillä, että tarkenee nojatuolissa istuksia. Mutta sitten joskus. Tämä fiilistely on aika pakollista säännöllisesti, että jaksaa!

Jaksamista auttaa myös lähiseutuun ja maisemiin tutustuminen. Tässä kuva eiliseltä autoajelulta Kalkkisiin:
740430.jpg